Savanţii de la Universitatea Wisconsin-Madison au identificat o nouă „zonă fierbinte” a activităţii cerebrale care indică visatul şi mult din acesta se petrece în afara somnului REM (rapid eye movement, implică şi somnul conştient, ţinut minte după trezire), relatează Science Alert.
Studiul a mai arătat şi că zonele din creier implicate atunci când suntem în starea de trezire pot avea de asemenea acelaşi rol în vis – precum în cazul recunoaşterii feţelor în timpul visului.
Giulio Tononi, unul dintre cercetători, precizează că „am fost capabili de a compara schimbările din creier atunci când suntem conştienţi în timpul visului cu atunci când suntem inconştienţi”.
Un experiment a arătat că există schimbări în activitate în partea posterioară a creierului, cea responsabilă pentru procesarea imaginilor şi integrarea simţurilor”.
Prin monitorizarea acestei „zone fierbinţi” şi trezirea celor 48 de participanţi la studiu, echipa a fost capabilă să prezică în 87% dintre cazuri dacă voluntarii visau.
De asemenea, experimentele au arătat că există o legătură mai strânsă între cortexul prefrontal în timpul somnului – partea din creier asociată cu memoria – şi o ţinere minte mai bună a acelor vise.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Top 10 lucruri mai putin cunoscute despre vise
Cele mai frecvente 5 vise ale oamenilor. Ce înseamnă dacă visezi că faci sex sau cazi în gol
Şase lucruri pe care le spun visele despre sănătatea ta
Ai parte de coşmaruri violente? Aceste vise ar putea dezvălui că suferi de o boală gravă